مشاوره راه‌اندازی رستوران، خرید تجهیزات رستورانی

  02191009939  سعادت آباد، نبش خیابان ۳۷ (ساختمان قدس)، پلاک۴، واحد ۱۷

سرو فراز

Homeمقالهفودکورت چیست؟ دانستنی‌ها درباره فودکورت

فودکورت چیست؟ دانستنی‌ها درباره فودکورت

فودکورت چیست؟

فود کورت به رستوران‌هایی گفته می‌شود که در در مراکز خرید، مراکز تفریحی یا آبی دایر می‌شود. هدف از ایجاد این رستوران‌ها این است، افرادی که برای خرید  یا تفریح مراجعه می‌کنند مجبور نباشند برای صرف غذا به داخل شهر برگردند. این اقدام باید صرفه‌جویی در زمان و تامین آسایش خریداران می‌شود. همچنین ایجاد فودکورت  علاوه بر خریداران و بازدید کنندگان برای فروشنده‌های مرکز تجاری نیز  مفید است.

معنی فودکورت چیست؟

Food court به معنای سرای غذا است. مکان‌هایی که در مراکز خرید، برج‌ها و ساختمان‌های بزرگ برای ارائه‌ی خدمات غذایی ساخت می‌شود. در این رستوران تنوعی از غذاهای مختلف در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد. در فضای دورتادور فودکورت‌ها مکان‌هایی تعبیه شده که آماده‌ی ثبت سفارش مشتریان است. به این مکان‌ها فود هال food hall گفته می‌شود.

حتما در سال‌های اخیر با مراجعه به مراکز خرید رستوران‌ها و کافی شاپ‌هایی را دیده‌اید که انواع مختلفی از سرویس‌ها و غذاها را به خریدران ارائه می‌کنند. معمولا در مرکز این رستوران‌ها میز  صندلی‌هایی چیده شده است و ارائه‌ی خدمات را راحت‌تر کرده است.

آشنایی با تاریخچه فود کورت

مرکز خرید پاراموس پارک در نیوجرسی آمریکا در سال 1974  اولین مکانی بود که فود کورت را ایجاد کرد.  البته پیش از آن تجربه‌هایی از ایجاد فودکورت مشاهده شد اما فود کورت پاراموس پاراک اولین تجربه‌ی موفق شناخته شده است. اوایل راه اندازی فودکورت، غذاها در ظرف‌های پلاستیکی و با قاشق و چنگال پلاستیکی سرو می‌شد اما به مرور شیوه‌ی سرویس دهی نیز تغییر کرد.

اجزای هر فودکورت را بشناسیم.

فودکورت‌های از غرفه‌های مختلف تشکیل شده است. هر غرفه باید یک پیشخوان و یک کانتر فروش اختصاصی داشته باشد. مشتریان به یکی از غرفه‌ها مراجعه می‌کنند، سفارش غذای مورد نیاز را ثبت می‌کنند و بعد از آماده شدن غذا در محوطه‌ی رستوران در اختیار مشتری قرار می‌گیرد.

البته غذا علاوه بر رستوران به صورت بیرون بر و با بسته بندی‌های مناسب نیز در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد. زیرا برخی افراد فقط تمایل دارند غذا را خریداری کنند و در محیطی خارج از آن‌جا میل کنند. همچنین این امکان برای فروشنده‌ها هم مطلوب است و می‌توانند غذا را داخل مغازه و بدون این‌که مجبور به بستن مغازه باشند، میل کنند.

رعایت تنوع غذایی برای استفاده‌ی تمام ذائقه‌ها یکی از مهم‌ترین مواردی است که در راه اندازی فودکورت باید رعایت شود. فودکورت‌ها انواع مختلفی از غذاهای ایرانی و ملیت‌های دیگر مانند غذای چینی، غذاهای عربی و غذای ترک را در اختیار مشتریان قرار می‌دهند. همچنین علاوه بر رستوران کافه‌ها، چایخانه و کافی شاپ هم می‌تواند غرفه‌های دیگر فود کورت را تشکیل دهد.

پلان و نقشه فودکورت چگونه باید باشد؟

نقشه‌ی فود کورت و نحوه‌ی چیدمان صندلی‌ها برای طراحی فود کورت یکی از مواردی است که صاحبان فودکورت می‌توانند آن را انتخاب کنند و مناسب با محیط یا سلیقه‌ی خود آن را تغییر دهند. بنابراین طراحی فودکورت یکی از مواردی‌ست که نباید نسبت به آن بی توجهی نمود.

شاید نتوان ادعا کرد یک استاندارد قطعی برای مساحت و فضاهای مورد نیاز فود کورت وجود دارد، اما یک معیار تقریبی برای طراحی بخش‌های مختلف می‌توان تعیین کرد.

  • بیش از نیمی از فضای رستوران را به سالن غذاخوری اختصاص داشته باشد و چیزی حدود 40 درصد به آشپزخانه، سرویس بهداشتی و انبار اختصاص داده شود.
  • فضای در نظر گرفته شده برای هر شخص با توجه به کیفیت رستوران متفاوت است. مثلا ممکن است در برخی رستوران‌ها این فضا 3 متر مربع باشد درحالی‌که در رستوران‌های دیگر تا 6 متر مربع هم برسد.
  • آشپزخانه باید فضای انباری خشک و منجمد داشته باشد، همچنین فضای رختکن، فضایی برای شست و شو و محلی برای استراحت پرسنل هم باید در طراحی حتما تعبیه شود.  فضای آشپزخانه باید هم‌سطح باشد که کار نیروهای خدماتی یا آشپزها سخت نشود.

نکات مهم در موفقیت یک رستواران و فودکورت

برای موفقیت در هر کسب و کاری باید یک سری نکات را رعایت کرد. رعایت نکات و دستورالعمل‌ها به صاحبان مشاغل کمک می‌کند طی مدت زمان کوتاه‌تری به اهداف مورد نظر که گسترش و رونق کسب و کار است دست پیدا کنند. مواردی که باید در نظر گرفته شود شامل موارد زیر است:

  • طراحی محیط رستوران یکی از عواملی‌ست که موجب می‌شود مشتریان در فضای رستوران احساس آرامش و رضایت کنند. پس استفاده از چیدمان مناسب برای صندلی‌ها، رنگ زیبا و محیط آرام یا حتی پخش شدن موزیک ملایم در فضای رستوران موجب جلب رضایت مشتریان می‌شود.
  • شروع کسب و کار باید با افرادی باشد که در کار خود حرفه‌ای هستند و رزومه‌ی واقعی ارائه می‌کنند. زیرا برخی افراد برای سوءاستفاده از مشتریان اقدام به انتشار عکس‌هایی از پروژه‌های خارجی به نام خود می‌کنند. یا این‌که آدرس و مشخاصات دقیق کارفرما را ثبت نمی‌کنند که این عامل در اعتبار سنجی کار آن‌ها بسیار تاثیر گذار است. قبل از این‌که کار طراحی  فودکورت را به شرکتی بسپارید بهتر است حتما از نزیک چند نمونه از طراحی‌های قبلی آن شرکت را مشاهده کنید.
  • ارائه‌ی خدمات مطلوب و غذای با کیفیت قطعا یکی از عواملی‌ست که می‌تواند سبب جذب مشتری شود. کسانی که با این دید کار خود را شروع می‌کنند که خریداران مجبورند در این‌جا غذا بخورند و لذا هر نوع غذایی را تحمل می‌کنند کاملا در اشتباه هستند. زیرا کیفیت غذا و تامین رضایت مشتری عامل بسیار مهمی برای موفقیت در کسب و کار است.
  • یکی از قواعدی که بهتر است در  فود کورت‌ها رعایت شود این است که افراد سینی غذای خود را بعد از تمام شدن غذا به محلی مشخص شده انتقال دهند. در کشورهای غربی این الگو پیاده سازی شده و نیروهای خدماتی مسئولیت انجام تمام کارها را به عهده ندارند. در واقع تقسیم وظایف برای بردن سینی غذا، ضدعفونی میز و صندلی و جدا کردن زباله‌های ترو خشک بین نیروهای خدماتی و مشتریان می‌تواند سرعت کارهای انجام شده را بالا ببرد و به عنوان یک الگو پیاده سازی شود.
  • فودکورت‌ها برای شروع کار نیاز به تجهیزات دارند. تجهیزات مختلفی برای پخت و پز و آماده سازس غذا، تجهیزاتی برای نگهداری از غذاها و منجمد کردن آن‌ها، همچنین وسایل و تجهیزاتی برای شست و شوی ظروف و ارائه‌ی خدمات در ی فود کورت نیاز است.

فودکورت در ایران

در سال‌های اخیر راه اندازی فود کورت در ایران با استقبال خوبی مواجه شده است. اولین فودکورت ایران در برج میلاد راه اندازی شد. فودکورت باشگاه انقلاب، فودکورت راه چوبی، فودکورت هایپر استار، فودکورت مگا مال ااز معروف‌ترین فودکورت‌های ایران هستند. طرح سرویس دهی به خریداران و فروشنده‌های مرکز خرید  در ایران با استقبال خوبی روبرو شد و سبب ادامه‌ی این سبک از افتتاح رستوران شد. در ادامه لیستی از فودکورت‌های تهران ارائه می‌گردد:

  • فودکورت برج میلاد
  • فودکورت پالادیوم
  • فودکورت ارگ تجریش
  • فودکورت پل طبیعت
  • فودکورت راه چوبی
  • فودکورت سانا
  • فودکورت کورش
  • فودکورت باشگاه انقلاب
  • فودکورت جام جم
  • فودکورت چارسو
  • فودکورت آرتمیس
  • فودکورت هایپراستار
  •  فودكورت اُپال
  • فودکورت نگین
  • فودکورت بام لند

بهترین نرم افزار مناسب فودکورت کدام است؟

همان‌طور که گفته شد، مدیریت فودکورت حتی بیشتر از مدیریت رستوران دارای چالش‌هایی است. به همین جهت انتخاب نرم افزار رستوران مناسب فود کورت باید با دقت و با توجه نیازها صورت پذیرد. نرم افزار رستوران سپیدز گزینه‌ای مناسب برای مدیریت فود کورت‌هاست. این نرم افزار محبوب‌ترین نرم افزار مدیریت رستوران در سطح کشور است.

جمع‌بندی

در این مقاله بررسی شد که فودکورت چیست و مختصر هم موضوعات و عوامل موفقیت یک فودکورت را بررسی کردیم. از شما می‌خواهیم نظرات خود را به اشتراک بگذارید. چه تجربیات خوب و بدی در فودکرت‌ها داشته‌اید؟ در بخش نظرات بنویسید.

مقالات مرتبط:

دیدگاه‌ها:

4 thoughts on “فودکورت چیست؟ دانستنی‌ها درباره فودکورت

  1. سلام
    ممنون از مقاله خوبتون.
    برای راه اندازی فود کورت چقدر باید هزینه کرد؟ مجوزهاش چطوریه؟

  2. پالادیوم یکی از بهترین فودکورت هایی هست که من تا حالا رفتم. دیزاین فودکورت و غذاهاشون عالیه. البته یه ذره گرونه

    1. فودکورت های مختلفی در سطح کشور وجود دارند. فودکورت پالادیوم هم همونطور که شما فرمودید یکی از بهترین‌هاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

شركت سرو فراز با بيش از ٢٠ سال سابقه كار و تجربه در زمينه صنعت هوشمندسازی رستوران،اتوماسيون فرآیندها و انجام پروژه با اكثر برندهای مطرح رستورانی و اتوماسيون با توجه به مشكلاتی كه از نظر امكانات،هزينه ،موجوديت محصولات و …در اين بازار موجه شناخته شده و اقدام به حل مشكل كردند.

سعادت آباد، نبش خیابان ۳۷ (ساختمان قدس)، پلاک۴، واحد ۱۷ - شرکت سرو فراز آرین